Nuoruus ennen ja nyt

Nuoruus ennen ja nyt

Eri ikäpolviin kuuluvien ihmisten elämänkulku voi olla huomattavasti erilainen; nykyajan nuorten elämänkulkuun liittyviä muutoksia on vaikea ennustaa aikaisempien sukupolvien tietojen perusteella.

Baltesin mukaan elämänkulkuun vaikuttavat normatiiviset ikäsidonnaiset, normatiiviset historialliseen aikaan sidonnaiset ja ei-normatiiviset kehitystekijät. Nämä eri kehitystekijät ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja niiden suhteellinen osuus elämänmuutosten aiheuttajana vaihtelee ikäkausittain. Baltesin mukaan nuoruudessa keskitytään mahdollisuuksiin ja elämänrakennetta koskeviin valintoihin.

Ikään sidoksissa olevia päävaikuttajia ovat biologiset (esim. fyysinen kasvu) ja ympäristöön liittyvät (mm. koulun aloittamisikä, täysi-ikäisyys) tekijät. Historialliset tekijät ovat yhteydessä ajankohdalle ominaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja muutoksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi ihmisten ravintotottumukset, sota ja taloudellinen tilanne. Ei-normatiiviset tekijät ovat yksilön kannalta satunnaisia ja ennustamattomia tapahtumia (esim. lottovoitto, sairaus, työttömyys). Joskus ei-normatiivisista tekijöistä voi muodostua yhteiskunnan kannalta myös normatiivisia tekijöitä (mm. avioero, yksinhuoltajuus).

POHDITTAVAKSI:

- Miksi normatiiviset tekijät vaikuttavat voimakkaasti lapsuus- ja nuoruusiässä?

- Kuinka yhteiskunnalliset ja historialliset tekijät vaikuttavat nuoren identiteetin kehitykseen?

- Millaisia historiallisia tekijöitä omassa nuoruudessasi on ollut? Miten ne ovat vaikuttaneet elämän kulkuusi?

- Vertaa 80-vuotiaan naisen nuoruutta nykynuoren elämään. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä havaitset eri aikakausina? Kuvittele, millainen on tulevaisuuden nuoruus esim. vuonna 2030? Mitä kehitystehtäviä se sisältäisi?

KIRJALLISUUTTA:

Baltes, P. B. & Staudinfe U. M. 1996. Interactive minds: Life-span perspectives on the social foundation of cognition. Cambridge: Cambridge University Press.

Lehtinen, E. & Kuusinen, J. (toim.) 2001. Kasvatuspsykologia. Porvoo: WSOY.