Nuoruuden kehitystehtävät

Nuoruuden kehitystehtävät

Nuoruuteen liittyy monia kehitystehtäviä. Havighurstin 1940-luvulla kehittämä elämänkaariteoria kuvaa systemaattisesti eri ikäkausiin kuuluvia normatiivisiä tekijöitä. Havighurstin mukaan nuoruuden kehitystehtävät muodostuvat yksilöön kohdistettavista normatiivista odotuksista. Nuoruuden kehitystehtäviä ovat hänen mukaansa 1) uusien suhteiden luominen kumpaankin sukupuoleen, 2) sukupuoliroolin omaksuminen, 3) oman fyysisen olemuksen hyväksyminen, 4) emotionaalisen itsenäisyyden saavuttaminen, 5) avioliittoon ja perhe-elämään valmistautuminen, 6) valmistautuminen työelämään, 7) maailmankatsomuksen kehittäminen ja 8) vastuullisen käyttäytymisen omaksuminen.

Nuoren kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ovat:

  • biologiset ja
  • psykologiset ominaisuudet,
  • sosiaaliset ja
  • yhteiskunnalliset tekijät (roolit ja normit),
  • elämäntyylit,
  • yksilön aikaisemmat kokemukset sekä
  • senhetkinen elämäntilanne (mm. historia, aika, fyysiset ja sosiaaliset ympäristöt, tavat, kulttuuri, yhteiskunnalliset olosuhteet ja yksilön oma aktiivisuus sekä ratkaisut).

Edellä mainitut yhteiskunnan sosiaaliset normit ja odotukset säätelevät nuoren kehitystä. Normien ja odotusten pohjalta muodostuvat myös yksilön roolit ja velvollisuudet, joihin hän sopeutuu iän myötä.

POHDITTAVAKSI:

- Mikä merkitys seuraavilla nuoren kehitystehtävillä on sinulle: - irtautuminen perheestä - aikuiselämän roolien omaksuminen - ystävien ja sosiaalisen hyväksynnän merkitys - ammatin valinta ja koulutus - riitit (esimerkiksi ripille pääsy, peruskoulun loppuminen) - nuoruuden oikeudet ja velvollisuudet - kokeilu ja epävarmuus sekä rajat ja rajattomuus?

- Miten ja millaiseksi nuoruus ymmärretään? Millaisia kokemuksia sinulla on omasta itsestäsi? Millaisia kehitystehtäviä sinä olet käynyt läpi?

- Nuoruuden alkaminen on suhteellisen helppo määritellä puberteetin perusteella, mutta milloin nuoruus loppuu ja siirrytään aikuisuuteen?

KIRJALLISUUTTA:

Havighurst, R. J. 1982. Developmental tasks and education. New York: Longman.

Lyytinen, P., Korkiakangas, M. & Lyytinen, H. (toim.) 1995. Näkökulmia kehityspsykologiaan. Kehitys kontekstissaan. Porvoo: WSOY.